Suun kuivuminen

Xerostom-suuhygieniatuotteet lievittävät suun kuivuudesta aiheutuvia oireita voitelemalla suuta lisäten kosteutta sekä ylläpitämällä kosteustasapainoa.

Suun kuivuus (kserostomia) johtuu alentuneesta syljen erityksestä ja hoitamattomana horjuttaa ihmisen koko yleisterveyttä sekä hyvinvointia. Syljen neutraloivan vaikutuksen puuttuessa myös suun bakteerien kerrostuma (biofilmi) lisääntyy ja hampaisiin sekä ikeniin kiinnittyneenä se aiheuttaa plakkia sekä suun tulehduksia.

Xerostom-tuotteet rauhoittavat kudoksia ja ehkäisevät suun kuivumisesta aiheutuvaa reikiintymistä ja bakteeriplakin muodostusta puhdistamalla suuta ja hampaita.

Xerostomin vaikuttavat aineet: betaiini kosteuttaa ja rauhoittaa suun pehmeitä kudoksia ja lievittää kuivuuden tunnetta, ksylitoli stimuloi syljen eritystä ja estää reikiintymistä, oliiviöljy voitelee limakalvoja, allantoiini suojaa pehmytkudoksia, fluori vahvistaa hammaskiillettä ja estää reikiintymistä, kalsium normalisoi suun mineraalitasapainoa ja citrus medica stimuloi syljen eritystä.

Hammaslääkäreiden kehittämän Xerostom-tuotesarjan tuotteita myydään vain apteekeissa.

1. Mihin sylkeä tarvitaan?

Syljellä on monta tärkeää tehtävää limakalvojen, hampaiden ja ikenien ylläpitämisessä:

 1. Sylki huuhtelee ja kostuttaa limakalvoja ja hampaita. Näin esimerkiksi ruokailuiden yhteydessä ruoantähteet huuhtoutuvat pois hampaiden ja limakalvon pinnoilta. Jos sylki puuttuu, niin syljen huuhtova vaikutus vähenee ja suun luonnollinen puhdistuminen heikkenee.
 2. Sylki ylläpitää suun optimaalista pH-tasapainoa. Syljen puuttuessa suun pH muuttuu happamammaksi, jolloin happamassa ympäristössä viihtyvien bakteerien määrä lisääntyy ja tällöin suusieni- ja bakteeri-infektiot lisääntyvät.
 3. Sylki auttaa kiilteestä liuenneita mineraaleja saostumaan takaisin hampaan pinnalle, minkä seurauksena hampaan pinta kovettuu.
 4. Sylki muodostaa monipuolisen puolustuksen taudinaiheuttajia vastaan. Alentunut syljeneritys johtaa alentuneeseen suoja-aineiden määrään ja suun häiriintyneeseen kosteustasapainoon.

Kuiva suu voidaan jakaa syljenerityksen todelliseen vähenemiseen tai loppumiseen (hyposalivaatio) sekä kuivan suun tunteeseen (kserostomiaan), jossa syljen eritys ei todellisuudessa ole kuitenkaan vähentynyt.

2. Kuiva suu – kenen ongelma?

Lääkitys, ikä, yleissairaudet…

Kuiva suu on yleinen ongelma vanhenevalla väestöllä, erityisesti useita lääkkeitä säännöllisesti käyttävillä, mutta myös joillakin nuoremmilla henkilöillä. Yleissairaudet (esimerkiksi Sjögrenin oireyhtymä, nivelreuma, fibromyalgia, verenpainetauti), lääkitykset, pään- tai kaulan alueelle saatu sädehoito sekä vaihdevuodet vähentävät syljeneritystä ja luovat kuivansuun tunnetta.

3. Kuivan suun tunnusmerkkejä

Koska syljen liuottavien ominaisuuksien puuttuessa suun limakalvot ovat arat ja kuivat, niin myös makuaisti häiriintyy sekä ruoan syöminen hankaloituu.

Vähentyneestä syljenerityksestä kärsivällä henkilöllä esiintyy mm. seuraavia oireita:

 • kuivan suun tunnetta, nielemisvaikeuksia, vaikeutunut puhekyky (kieli tarttuu kitalakeen), muuttunut makuaistimus (esim. metallinmaku), paha maku suussa, pahanhajuinen hengitys, limakalvojen ja/tai kielen kirvely, kuivat huulet ja halkeilevat suupielet sekä vaahtoava sitkeä sylki.
 • Irrotettavat hammasproteesit eivät pysy paikoillaan yhtä hyvin kuin kosteassa suussa.
 • Kuivasuisen hampaat ovat erityisen riskialttiit reikiintymään nopeasti. Sylki sisältää useita ainesosia, jotka auttavat hampaita puolustautumaan plakkia muodostavia ja reikiintymistä aiheuttavia bakteereita vastaan.Alentunut syljeneritys johtaa siihen, että reikiintyminen lisääntyy.
4. Kuivan suun kosteutus ja hoito

Suun kuivuuden aiheuttaja kannattaa pyrkiä selvittämään mahdollisuuksein mukaan. Jos suun kuivuus johtuu esimerkiksi lääkkeistä, lääkärin kanssa voi keskustella, onko lääkitystä mahdollista vaihtaa.

Oireiden lievittäminen suun kostutuksella:

 • Juo usein vettä ja kostuta suu vedellä. Vältä sokerijuomia.
 • Älä käytä tavallisia suuvesiä. Ne ovat usein voimakkaan makuisia ja sisältävät alkoholia. Käytä alkoholittomia, kuivalle suulle tarkoitettuja suuvesiä esim. suun huuhtomiseen ruokailun jälkeen.
 • Suun limakalvoja voi kostuttaa sivelemällä niille oliiviöljyä.
 • Pidempi aikainen kostutusvaikutus sekä syljeneritystä stimuloiva vaikutus saadaan herkän ja kuivan suun tuotteilla, joita saa apteekeista (esim. Xerostom-geelit, -pastillit ja –suusuihke).

Kuivan suun hoito:

 • Pese hampaat aamuin ja illoin vaahtoamattomalla fluorihammastahnalla. Käytä hammastahnaa, joissa ei ole vaahtoavaa ainesosaa eli natriumlauryylisulfaattia esim. Xerostom-hammastahna. Käytä myös hammaslankaa.
 • Syö säännöllisesti 4–6 kertaa päivässä. Vältä napostelua ja suosi pureskelua vaativaa ruokaa, koska pureskelu stimuloi syljentuotantoa.
 • Vältä sokeria sisältäviä välipaloja sekä happamia tuotteita.
 • Käytä täysksylitolituotteita etenkin ruuan jälkeen.
 • Vältä tupakkaa ja alkoholia.
 • Käy säännöllisesti hammaslääkärillä. Näin pystytään estämään mahdollisia lisäsairauksia: esim. suun hiivainfektiot ja hampaiden eroosio ovat yleisiä ongelmia sekä lisääntynyt reikiintymisriski. Omahoidon yksilölliset ohjeet tulisi laatia yhdessä suunterveyden ammattihenkilön kanssa.